Egy terasz, ahol elbújhatok a mindennapok elől

Az elmúlt két hónap senkinek sem volt könnyű, új dolgokhoz kellett hozzászoknunk, talán olyanokhoz is, amik a mai napig nem lettek túl komfortosak a számunkra. Nekem ilyen volt kicsit a home office. Alapvetően szeretem amikor néha otthonról lehet dolgozni, ilyenkor sokkal jobban tudok koncentrálni a feladatra, és általában elégedettebb is vagyok a végeredménnyel. Azonban ez az időszak amit csak otthon töltöttünk, túl sok volt számomra. Valószínűleg nem a home officeval magával volt a bajom, hanem a teljes bezártsággal, de nehezen ment a munka egy idő után ez tény. Ekkor jött az ötlet, miért nem csinálom most meg az álom teraszomat, ha úgyis a napom 24 óráját itthon töltöm. Hát belekezdtem, nem bántam meg. :)


Szerettem volna egy olyan közeget teremteni, ami nem elsősorban a munka színtere a lakásban (az íróasztal és a konyha között folyton váltogattam, hol itt, hol ott volt jobb dolgozni), ahova csak kiülök és kiszakadok kicsit a munkából, mégha nehéz is, mert otthonról ment a munka a nap mint nap. Egy helyet szerettem volna, ami olyan mint a nappalim, csak a szabad levegőn van, ahova csak kiülök kávézni reggelente és hallgatom a madarak csicsergését. Úgy érzem most pont olyan lett az erkélyem, amilyet mindig is szerettem volna, de ötletem azért mindig van. :)


Először a kültéri szőnyeget szerettem volna beszerezni, mert nagyon üresnek tünt a tér, hiába volt már kültéri kanapé. A Butlers oldalán rendeltem a 180x120 cm-es rattan szőnyeget, amit már többször is láthattatok az Instagram oldalamon. Először vaciláltam, mert több minta is tetszett, de végül a mediterrán mellett döntöttem. Sajnos ez a minta már nem kapható a Butlers kínálatában, de a Beliani oldalán találtam egy hasonlót, ezt ide kattintva nézhetitek meg.


A mintás szőnyeg nem fedte le teljes egészében a teraszt, ezért a JYSK oldaláról rendeltem még egy 50x100 cm-es fonott, rojtos szőnyeget. Eddig egyszer mostam ki a két hónap alatt, nagyon jól bírja a mosást, és nem koszolódik gyorsan, teljesen elégedett vagyok mindkét típusú szőnyeggel :).
A kültéri szőnyeg mellett nagy vágyam volt egy fém asztal matt fekete bevonattal, hiszen ezek igazán trendi kiegészítői a skandináv lakásoknak manapság. Sokáig keresgéltem, hogy ár-érték arányban is megtaláljam a megfelelőt, aztán a JYSK RANDERUP sarokasztal mellett tettem le a voksomat, amiből egyből kettőt is vásároltam. Az egyiket a teraszon helyeztem el, a másik pedig a nappalim ékszere. Mondanom sem kell, hogy mennyire szerelmes lettem ebbe az asztalba, tökéletesen passzol a minimalista skandináv otthonomba.

Forrás: JYSK


A dohányzóasztal most már két hónapja tagja a terasz-csapatnak, kétnaponta szoktam letörölgetni, hiszen a feketén minden apróbb kosz, por is meglátszik, de ezenkívül semmi másra nem kell odafigyelnem. Jól bírja az esőt, a matt bevonat seholsem kezdett neki, tehát tökéletes választás volt az erkélyre. (Ettől egy kicsit féltem az elején, de nem lett semmi gond szerencsére.)


A teraszok elmaradhatatlan lakói a virágok és a növények, és persze nálam sem volt elképzelhető a kinti nappali a zöld lakók nélkül. A lakásban bent is sok növényt nevelgetek, kicsit már olyan gondoskodással, mintha a gyermekeim lennének :). Az erkély-kertemben leginkább begóniákat, leandereket és rózsákat nevelgetek, de nem ritka a fűszernövény sem: bazsalikom, menta, petrezselyem és metélőhagyma. Számomra ez a legmegnyugtatóbb a teraszban, reggeli kávé közben megöntözöm a növényeket, és csak hallgatom a víz csobogását a kaspóban. A karantén kertészkedésben úgy érzem egy új hobbit találtam magamnak, amit nem csak élvezek, de még nyugatató hatással is van rám. Nem meglepő, hogy elég gyakran csinálok nektek virágokkal kapcsolatos Instagram Storykat. :)A terasz egyik sarkába balkonkertet rendeztem be a korábban nappaliban használt LACK asztalon, meglepően jól bírta az IKEA-s dohányasztal a szeszélyes májust. Ami nagy vágyam még a balkonsarokban, az egy üvegház, ugyanis egyes fűszernövényeket nincs lehetőségem elültetni, és a szabadban nem bírnák olyan jól cserépben a mindennapokat, mint például a bazsalikom, vagy a menta. Az üvegházon kívül van még jó pár ötletem amit szeretnék megvalósítani, ilyen például egy napernyő, hogy akkor is kint tudjak például blogot írni, vagy csak könyvet olvasni a teraszon, amikor nagyon erősen süt hozzám a nap, illetve szeretnék még több virágot nevelgetni, például hortenziát, és bazsarózsát.


Remélem tetszett a cikk és adtam pár ötletet, hogy ti is megvalósíthassátok álmaitok teraszát. Kiváncsian várom nektek milyen a teraszotok, Instagram üzenetben bármikor küldhetitek nekem és megosztom Storyban! :)