Idén milyen színű legyen a karácsonyi dekoráció?

Nem túlzás azt mondani, hogy a karácsony sokunk által a legjobban várt ünnep az évben. Hosszasan bújjuk a Pinterestet és Instagramot karácsonyi dekoráció inspirációk után, próbáljuk felkutatni a legjobb mézeskalács és bejgli recepteket, arról nem is beszélve hogy hány webshopot nézünk végig, amíg megtaláljuk a legtökéletesebb ajándékot. :) Ha választanom kellene, akkor én is a karácsonyt mondanám a kedvenc ünnepemnek, mert utánozhatatlan a hangulata. Persze igyekszünk egész évben odafigyelni a másikra, mosolyt csalni egymás arcára, de ez karácsonykor annyira meghitt és őszinte, amire érdemes egész évben várni.Idén már november végén meggyújtjuk az első Adventi gyertyát, viszont nem csak ezért kezdtem el már a karácsonyi készülődést! November közepe után teljesen átszellemülök, elkezdem előpakolni és átnézni a tavalyi díszeket, gondolkodok már az idei újdonságokon is, szóval ez tényleg egy olyan készülődés, amit nagyon szeretek. Előző héten Instagram storyban kérdeztem tőletek, hogy ti mikor állítjátok fel a karácsonyfát, a legtöbben persze arra szavaztatok, hogy szigorúan december 24., esetleg december közepe, nagyon elenyésző volt a korai időpont.


5 évvel ezelőtt Kínában jártam, lehetőségem nyílt kint tanulni egy fél évet (persze angolul), és pont úgy hozta a sors, hogy a karácsonyt kint töltöttem. Nem szerettem volna kihagyni a karácsonyt, ezért rendeltem magamnak műfenyőt és díszeket, a teljes kollégiumi szobám karácsonyi hangulatban úszott már november közepén. :) Azóta is tartom ezt a hagyományt, hogy korán karácsonyfát állítok egészen január közepéig. Mielőtt kiutaztam Kínába, mi is csak december 24-én díszítettünk karácsonyfát, viszont mindig túlzsúfolt volt emiatt a nap: főzés, takarítás, karácsonyfa ... hát minden volt csak stresszmentes nem :). A másik ok, hogy a két ünnep közötti időszakot nem Budapesten töltöm, hanem otthon a szüleimnél, így próbálom a saját kis karácsonyfámat élvezni itthon :).Mielőtt megnéznénk milyen színeket találtok a boltok polcain, beszéljünk először arról, hogy hogyan érdemes a színt és anyagokat kiválasztanotok! Az első és legfontosabb szempont: alapvetően mely színek az uralkodók a lakásodban? Senki sem szeretne csicsás dologgá változtatni a karácsonyt, ezért törekedjünk arra, hogy ha például a zöld az uralkodó szín, akkor próbáljunk meg komplementer színekben gondolkodni (természetesen a piros és zöld még mindig tökéletes párosítás karácsonykor). A második szempont a lakás stílusa: ha modern minimalista stílusjegyek jellemzőek a lakásodra, akkor nem érdemes keverni a stílusokat, hiszen egy minimalista lakásra a letisztultság a jellemző, a modern formák, a matt anyagok. Egy minimalista lakásba fa és nude színeket javasolnék! A harmadik és legfontosabb szempont: olyan kiegészítőket válassz, amik nap-mint-nap feltöltenek energiával, hiszen erről is szól a karácsony nem de? Egyik barátnőm például annyira rajong a hópehely kiegészítőkért, hogy minden kiegészítőn megjelenik: az ablak világításon, a koszorún, a kopogtatón és persze a karácsonyfán is. Mondhatnám akár a Mikulás, a rénszarvas vagy a manó kiegészítőket is! Egy következő cikkben majd mesélek részletesen, hogy otthonomat milyen kiegészítőkkel rendeztem be karácsonyra, és miért. :)


Szerintem ahány ház, annyi szokás: piros/arany díszek, ezüst gömbök, mikuláscipők a kandallón és még sorolhatnám! A hagyományokat ápolni kell, viszont ezeket bátran lehet kombinálni az újjal. Talán már ti is olvastátok, hogy a 2020-as év Pantone színe a kék:


Illusztrációk: Pinterest


Nem meglepő, hogy a kék sokkal hangsúlyosabb idén, amit nagyon sok színnel lehet variálni: például türkizzel, fehérrel, ezüsttel, szürkével, pezsgőszínnel vagy akár nude színekkel. Nekem a kék karácsonyfadíszekről mindig a "Pepsi fa" jut eszembe, karácsony előtt tele a TV Pepsi reklámokkal, ahogy a kék manók díszítik a fát. Szerintem a kék színvilágú karácsonyfához legjobban a fehér kiegészítők illenek: jégcsap, hópehely, fehér mikulásvirág szirmok (művirág), téli pompába öltöztetett kiskatonák, hófehér madártollak, a listát hosszasan sorolhatnám még.Karácsonyfa díszek - OBI Tovább a webshopra


Karácsonyi kopogtató - IKEA Tovább a webshopra

Karácsonyfa díszek - IKEA Tovább a webshopraKarácsonyfa díszek - 4Home

Tovább a webshopra


Valószínűleg mindenki gyerekkorának része volt a piros és arany karácsonyfa, hatalmas klasszikus, ami soha sem fog kimenni a divatból, ahogy a kockás és csíkos karácsonyi minták sem. A piros szeretet, a meghittség, és a szívünkben érzett melegséget sugallja a külvilág felé. A pirost több színnel is vegyíthetjük: arany, zöld, fehér, illetve a fa felület különböző színeivel. Nálam az abszolút kedvenc a piros, az arany és a zöld hármasa: gondolhatunk autentikus kiegészítőkben mint például a fagyöngyben, a télapó cipőcskékben, fehér masnikban, viszont ha ezeket újszerű díszekkel dobjuk fel, egyből belecsempésszük a modern világot: feldobhatjuk például piros kiskocsival, diótörő figurákkal, vagy akár plüss jegesmacikkal.


Illusztrációk: PinterestKarácsonyi papír díszek - JYSK

Tovább a webshopra


Karácsonyi párnahuzatok - Praktiker Tovább a webshopra


Diótörő figurák - Praktiker

Tovább a webshopra


Személyes kedvencem az arany és a pezsgőszín, amik persze önmagukban is megállják a helyüket, de vegyítve még különlegesebbek! Ennyit elárulhatok már most is, hogy a pezsgőszín meg fog jelenni a karácsonyfámon. :) A pezsgőszínnel tökéletesen mutat a bézs, a réz, a rozé rózsaszín árnyalata, és a rozéarany is. Ezt a kombinációt talán legjobban a szöveg alatt található kopogtatón jön át. Bármelyik színt is válasszuk, a fehér dekoráció hozzá a jolly joker! Itt most gondolhatod, hogy hát a fehér igazából mindegyik színhez megy: igen, viszont az arany és bézs színvilághoz passzol a legjobban. És ha már a fehérről beszélünk, képzeljetek el egy havas fenyőfát pezsgő, nude, és arany karácsonyfa díszekkel, fehér masnikkal, hatalmas fehér gömbökkel és hópelyhekkel. Csodás, nem de?


Illusztrációk: PinterestArany karácsonyfadíszek - OBI

Tovább a webshopraPapír dekorcsillag - Butlers

Tovább a webshopra


Rozéarany szarvas fej - Butlers

Tovább a webshopra


Arany karácsonyfa díszek - IKEA

Tovább a webshopraPezsgőszínű ülő rénszarvas - Praktiker

Tovább a webshopra


Arany gyertyatartó - JYSK

Tovább a webshopra


Az ezüstről már szó esett korábban, amikor a kék díszekről beszéltünk, viszont közel sem értünk a lista végére. Az utóbbi években lett igazán nagy kedvenc az ezüst és a rózsaszín kombinációja, a legtöbb áruházban már összepárosítva is megtudjátok venni a díszeket. Az ezüsttel nem tudtok hibázni, ugyanis a világos színtónusa miatt csak a képzeletetek szabhat határt a párosításnak. Felsorolhatnám akár a teljes karácsonyi színkínálatot, hiszen tényleg mindegyikkel tökéletesen mutat: kék, zöld, piros, bézs, rózsaszín, lila, de már láttam ezüst és arany karácsonyfát is. Számomra az ezüst és a fehér az örök kedvenc, az a baj, hogy nem tudok túltenni a fehér mániámon. :) Gyönyörű ezüst kiegészítőket lehet kapni a boltokban, amik igazán elegánssá tudják varázsolni a karácsonyt.


Illusztrációk: PinterestDekor szarvas - mömax

Tovább a webshopra


Az ezüst díszekhez kerestem nektek hozzápasszoló zöld dekorációkat a fára, illetve aranyos mini fenyőfákat. Nagy vágyam, hogy legyen diótörő is a karácsonyfámon, nem tipikus akasztós dísz formájában, hanem asztali verzióban, amit majd ügyesen elhelyezek a fenyőágakon. Remélem tetszett nektek a cikk, és segíteni tudtam nektek a szín kiválasztásában. A héten egy újabb cikk formájában megmutatom nektek az idei karácsonyfámat, ami pezsgő és rozé színű lesz.


Katona figura - JYSK

Tovább a webshopraZöld karácsonyfa gömbök - mömax

Tovább a webshopra


Dekor fenyőfa - IKEA

Tovább a webshopra