Olyan legyen a karácsonyi dekorációd, mint a személyiséged

Karácsony alkalmából interjút készített velem a polcom-polcom.hu, ahol többek között mesélek az idei karácsonyi trendekről, az általam is imádott fehér-bézs színekről, illetve az elmúlt évek karácsonyi díszitésiről.
polcom-polcom: Először is nézzük a trendeket: mi jellemző az idei év (vagy az elmúlt néhány év) karácsonyi dekorációira?


Ha visszatekintünk az idei évre, azt mondhatjuk, hogy idén a természetes színek, és anyagok domináltak, a dekorációktól a textil termékig. Valószínűleg a COVID-19 járvány - amely már 2 éve köztünk van - is közrejátszott abban, hogy a világ a fenntarthatóbb, újrahasznosított termékek irányába terelte a vásárlókat.


A tudatos szemléletmód az idei karácsonyi díszekben is nyomon követhető, ugyanis a nagy skandináv márkák, mint például a Storefactory, a Broste Copenhagen, vagy a ferm LIVING is mind az újrahasznosítható díszek felé tereli a vásárlókat.


A karácsonyfadíszek mellett nagy slágerüket élik a plafonról lelógatott, vagy a falra akasztott csillagok, amelyek szintén papírból készülnek, és könnyen elkészíthetjük őket magunk is. Nem igényel nagy kézügyességet a karácsonyi csillagok hajtogatása, így bátran ajánlom kis hétvégi kikapcsolódás gyanánt.


polcom-polcom: Sokunk számára a karácsonyi dekoráció egyet jelent a karácsonyfa feldíszítésével - azonban ez csak egy “kiindulási alap”. Milyen elemekből állhat össze a teljes dekoráció, és hol érdemes a határt meghúzni, hogy ne legyen se túl kevés, se túl sok?


A karácsonyfa egyértelműen a karácsonyi dekoráció ékköve, viszont a legtöbben december 24-én vagy előtte pár nappal állítják fel a karácsonyfát. Nálam ilyen tekintetben más a helyzet, az első adventi hévégén már feldíszítem a karácsonyfámat, ugyanis az ünnepeket Pécsett töltöm a családommal, nagyszüleimmel, barátokkal. Szeretném minél jobban kiélvezni a karácsonyi hangulatot Budapesten is, ezért korábban pompázik a lakás ünnepi díszítésben.


Mielőtt feldíszíteném a fát, apró kiegészítőkkel szoktam jelezni a tél, és a karácsony közeledtét, például égősorokat helyezek el az ablakokon, a terasz korlátján, sőt a fagyálló növényeket is karácsonyi díszkivilágításba öltöztetem. A fahéj illatú gyertyák mellet előkerülnek a kisebb díszek, például a mécsessel megvilágított kerámia házikók, a havas mini fenyők és az ablakba akasztható papír díszek.


Nagy kedvencem a rénszarvas motívum a karácsonyi textileken, Advent alatt csak karácsonyi takaróban, huzatban szoktam aludni, igazán megdobja az ember hangulatát egy fárasztó munkanap után.


Személy szerint nem szeretem túltolni a karácsonyi díszítést, ahogy az év többi napján, így Advent alatt is inkább a minimalista lakberendezést kedvelem inkább. Csak hogy egy egyszerű példát mondjak, a konyhában van egy mini fenyő, melyet műhóval fújtam le, számomra így tökéletes a dísz: fények és gömbök nélkül, csak úgy natúran önmagában.


A teljes interjút ide kattintva elolvashatod.