Tavaszváró testi-lelki megújulás otthon

A tavasz sok szempontból a kedvenc évszakom, egyfelől mert tavaszi lány vagyok (márciusban születtem), másrészt pedig a tavasz első hetei jelentik az igazi megújulást az évben. Sokszor úgy teszünk újévi fogadalmat, hogy a motivációnk tavaszra már teljesen eltűnik, és ez igazából nem is meglepő, mivel ezek javarészt irreleváns, nem realisztikus célok. Ezzel ellentétben, aki tavasszal vág bele valami új dologba, ezeket a változásokat sokkal könnyebben éljük meg: egyre nő a hőmérséklet a szabadban, hosszabbodnak a nappalok, többet süt a nap, tehát minden adott, hogy a közérzetünk jobb legyen. És miért is fontos a közérzet? Erre egyszerű a válasz, morcosan, depisen senki sem fog új hobbit találni magának.


Szerintem nincs is jobb lelki megújulás annál, amikor te veszed észre, hogy változtatnod kell, szükséged van a változásra. Ez történt velem is januárban, elkészítettem az éves értékelőmet, és rá kellett jönnöm, hogy ha most nem változtatok, akkor sosem fogok, egyszerűen nem lehet azt a fajta gyors életet élni, amit 2019-ben tettem. Meg kell élni a pillanatokat, időt és energiát kell szánni a minőségi időre, emlékeket kell gyűjteni. Erről olvashattatok már korábban az Instagram oldalon.

Ez csak az első lépcsője volt a lelki megújulásomnak, következhet a következő: a tavaszi átalakulás. Sokat gondolkodtam azon az utóbbi időben, hogy vajon a lakberendezés csak a trendek követéséről szól, vagy tényleg olyan, mint amikor egy kényelmes ruhát veszünk meg: lehet hogy nem az idei divatnak felel meg, de kényelmes és jól érzem benne magam. Én inkább az utóbbiba sorolnám a lakberendezést. Mi értelme olyan stílusirányzatot követni, ha csak mutat de nem ad plussz érzést? A napokban vettem a fáradtságot - bár igazából lehet nem is ez a jó kifejezés mert amit az ember imád csinálni, az csak jóleső fáradtsággal jár - és összeírtam magamnak, hogy melyek a kedvenc színeim, melyek a kedvenc anyagaim, mintáim, hogy helyére rakjam a fejemben lévő sok-sok ötletet.
A listát ti is megtaláljátok az oldalon a "Kedvenceim" menüpont alatt, folyamatosan frissítem, így mindig csak az aktuális favoritjaimat látjátok majd. Mivel közeleg a tavasz, igyekeztem olyan tárgyakat kiválogatni, amik tényleg hozzá tudnak járulni a megújuláshoz: új termékek, új formák és új minták. Szerintem sokan tudjátok már, hogy az év Pantone színe a királykék, ezt a boltokban bolyongva is megfigyelhetitek, a kék mellett még a zöld természetesen ami uralkodó szín. De miért nem szerepel egyik szín sem a listámon? Mert nem tudnék azonosulni ezekkel a színekkel itthon :). Fehér, fekete, szürke, világos rózsaszín: nekem ők adnak nyugodtság érzetet a lakásban (és persze a sok gyertya, növény). Ha új színek nem is, de új formák és anyagok mindenképpen fellelhetőek a nappalimban.


Amellett semmiképp sem mehetünk el, hogy ha tavasz, akkor nagytakarítás! Lehet, hogy túlságosan is takarításmániám van, de egy tiszta lakás nagyon nagy mértékben tud növelni a hangulatunkon, akár hétköznap egy húzos munka után, vagy hétvégén amikor könyvet olvasunk vagy csak szimplán relaxálunk. Igen, nagy munka a tavaszi takarítás, de mennyire jó érzés egy tiszta paplanba, párnában hemperegni este és tiszta ablakon keresztül nézni a napfelkeltét reggel? Nagyon jó érzés :). Elkezdtem szortírozni is a gardróbomból, megesik hogy 1-2 ruhától akkor sem szabadulok meg, ha már úgy kell benyomorgatni a szekrénybe a ruhákat. Ennek itt a vége, helyet kell csinálni az újnak, ugyanis nagyon sokat fogytam az utóbbi időben, és ráfér a ruhatáramra egy méretbeli csere.


Számomra a tavaszi megújulás része a szabadban futás. Télen hajlamosak vagyunk mindenre (mindenre is) ráfogni, hogy miért nem mozgunk: hideg van, nem szeretek edzőteremben futni, korán sötétedik, reggel köd van stb. Jön a jó idő, hosszabbak lesznek a nappalok: lányok igenis menjetek mozogni, fussátok ki magatokból a sok feszültséget, ne máson vezessétek le és este még jót is fogtok aludni!


Amit még nagyon szeretnék megvalósítani márciusban az az erkély "virágosítása" és "zöldségítése" - ha egyáltalán léteznek ilyen szavak. Szeretnék egy mini balkon keretet csinálni, ehhez az IKEA-ban vásárolt LACK asztalomat fogom segítségül hívni. Erről fogok később egy bejegyzést írni, hogy hogyan csináltam egy kávézóasztalból mini kertet. A zöldségeken kívül szeretnék még új virágokat ültetni, amik nem csak nyáron, de ősszel is virágozni tudnak. Tavalyról sikerült átteleltetnem a papámtól kapott leandert, remélem sok új hajtást és virágot fog hozni tavasszal.

Remélem tetszett a cikk és ti is belevágtok új dolgokba idén tavasszal. Sok sikert hozzá! :)