Városi dzsungel hangulat otthon

Már régóta tervezem, hogy a lakásban ahol csak tudok zöld növényeket helyezzek el. Nem tehetek róla, egyszerűen imádom a növényeket. Mivel egyszobás lakásban élek (konyha és nappali egyben) ezért számomra még fontosabb, hogy a két helyiséget össze tudjam kapcsolni egy egésszé. Azonban a hely szűkössége miatt alaposan át kell gondolnom, hogy hova és mekkora növényt helyezek el. Hogy áthidaljam ezt a kérdést: zöld növények mellett képekkel dobom fel a nappalit, amiken a monstera növény levelei láthatóak.


Tavaly februárban költöztem fel Budapestre és természetesen első utam nem is vezethetett volna máshova, mint az IKEA-ba. Nyilván a friss költözés miatt sok dolgot be kellett szerezni, fürdőszobai, konyhai stb. kiegészítőket és persze növényeket: valahogy nem tudom ezek nélkül elképzelni az otthonomat … a stílusos díszpárna és a szőnyeg ráér, na de a zöld: az kell. Két abszolút kedvenc növényem az IKEA-ból a klasszikus bambusz (595 Ft) és a chamaedorea, más néven a gyompálma (495 Ft). Gondozásuk nem igényel nagy odafigyelést, a bambusz vizét hetente egyszer legalább cseréljük, a mini pálma pedig heti egy öntözés mellett boldogan gyarapodik a cserépben.

Az egyik legnagyobb szerelmem jelenleg a Dracaena cserepes növény, amely 750 Ft-ért megvásárolható az IKEA-ban. 14 cm magas a növény és heti egy öntözést igényel csupán. Szereti ha nedves a földje, de nem kell túlöntözni. A szűrt napfényt szereti, én a polcomon helyeztem el.

A succulentek igazán trendi növényeknek mondhatóak, picik, cukik és kevés gondozást igényelnek a fenti növényekhez hasonlóan. Én múlt héten szereztem be egy igazit végre (korábbi bejegyzésben említettem, hogy a pepco és jysk telis-tele mini műnövényekkel - fürdőszobába tökéletes választás). 9 cm magasak, heti egy öntözést igényelnek, nem túl sok napfénnyel. A sajátom egy polcon van, az ablaktól picivel távolabb, nagyon jól érzi magát. A succulentek darabja 795 Ft. Én a cserepes verziót vettem meg, ez 1 290 Ft, viszont két színben kapható: pink és szürke.

Ha már egy picit érintettük a művirágokat a succelentekkel kapcsolatban, térjünk ki a Monstera mű változatára: az IKEA-ban 1 290 Ft-ért beszerezhetünk egy szárat, és még vizet sem kell cserélnünk. Nekem nagyon bejön, egyrészt nem kell a növényt megcsonkítani egy szárért, másrészt egy üveg vázában igazán stílusos lehet a szoba egyik sarkában. Nem szeretnék jobban kitérni a műnövényekre, mert véleményem szerint nem a műnövényekkel lesz a legideálisabb a városi dzsungel hangulat otthonunkban. Ha mégis érdekelne téged, akkor az IKEA oldalán sok-sok FEJKA műnövényt találsz.

Számomra abszolút nagy kedvenc a zamioculcas, igaz nem az IKEA-ban vásároltam a sajátomat (lidlben és az aldiban szezonálisan kapható), szinte minden áruházban elérhető ez a növény egész évben. Nagyon szereti a fényt, de a túl sok napfény megbarnítja a leveleit: én a tv mellett helyeztem el, heti egyszer öntözöm. Ez a gondozás jónak bizonyult, mivel fél éve otthonom lakója, és már 8 új ágat hozott a cserépben. Az IKEA-ban 3 490 Ft. A másik növény, melyet szintén tv-m mellett tudnék elképzelni, a Strelitzia (a képen jobb oldalt látható). Magasságában kisebb, mint a zamioculcas, viszont levelei sokkal terebélyesebbek és nagyobbak. Sajnos nincs tapasztalatom ezzel a növénnyel, de ismerősöktől hallva a növény kicsit nagyobb gondozást igényel: tápoldat, melegebb szoba és sok locsolás. Télen ügyelni kell rá, hogy hidegtől védett helyen tároljuk. Az IKEA-ban 5 990 Ft.

Az állónövények ára 8 000 Ft felett kezdődnek, méretük 24 és 27 cm közöttiek (nyílván nőni fog a növény ha hazavisszük). Nekem a legjobban a Howea forsteriana, más néven a pálma tetszik. Ára 17 990 Ft az IKEA-ban, a képen a bal oldali növény. A pálmához hasonló, árban kb a fele, a Dypsis lutescens, vagy az areca pálma. Kinézetében nagyon hasonlít a gyompálmához (görgess fel, ha nem emlékeznél rá), ára pedig 8 490 Ft.

Ha még jobban fel szeretnéd dobni otthonodat növényekkel, de esetleg már nem lenne hely új darabnak: ajánlani tudom a növényekről készült képeket. Az Instagram és Facebook oldalon számos olyan fotó van, melyen ilyen képkereteket láthattok. A legjobb kínálat a pepcoban van, ezt egy korábbi bejegyzésben is megemlítettem már. Remélem tetszett a bejegyzés és kedvet csináltam városi dzsungel hangulatodhoz. :) Szívesen várom a ti ötleteiteket is, melyet e-mailben bármikor elküldhettek nekem.


A bejegyzésben látható képekért köszönet az IKEA Magyarországnak!